Årets domare på herrsidan
På herrsidan tar Thomas Andersson och Rickard Wissman hem utmärkelsen Årets domare säsongen 2022/23. Vi har pratat med duon som får priset för fjärde gången.
"Det här är verkligen ett fantastiskt avslut på en fantastiskt fin säsong för svensk innebandy och domarna", säger Rickard Wissman.
Motiveringen
Thomas och Rickard har under många år tillhört den absoluta eliten, både nationellt och internationellt. Summan av erfarenhet visar sig genom förmågan att skapa ett flyt under matcherna där lagen kan fokusera på att prestera så underhållande innebandy som möjligt. Ingenting lämnas åt slumpen när de är i gång kopplat till förberedelser, genomförande och uppföljning.
De mömde under säsongen VM i Schweiz där de avslutade turneringen med att döma semifinalen mellan Schweiz och Tjeckien.
Stort grattis till utmärkelsen Årets domare! Hur känns det?
– Det har varit ett fantastiskt innebandydomar-år och en lång säsong som började med World games, vi hade svenska domare i VM, Glenn Boström fick innebandyns första pris på Idrottsgalan som årets domare och sen tycker jag vi haft en jättefin utveckling på hela gruppen i slutspelet. Så det här är verkligen ett fantastiskt avslut på en fantastiskt fin säsong för svensk innebandy och domarna, säger Rickard.
Det här är ju första säsongen efter pandemin som varit helt utan restriktioner. Hur har det varit att döma denna säsong?
– För två år sedan var det helt tomt på läktaren under SM-finalen i Gävle, vilket var jättekonstigt. Men nu märks det verkligen hur publiken ger en extra dimension. Det ger så mycket energi till spelet. Det är också det vi försöker bidra med, den här goda energin. Vi vill se till att symbiosen mellan alla karaktärer, från plan ända fram till tv-soffan, är så bra som möjligt, säger Thomas.
Är det något ni känner att ni har gjort extra bra denna säsong?
– Jag tycker att vi kunnat läsa spelet på den nivån att vi hela tiden har en uppfattning om vad som kommer att hända. Sen att vi lyckats kommunicera tydligt och mycket, och på så sätt kunnat hjälpa spelarna att få bra flyt i matcherna. Det tycker jag har gått väldigt bra i år, säger Rickard.
Ni har ju dömt tillsammans sedan 2009. Hur märker ni av att spelet har förändrats över tid? Hur har ni behövt anpassa ert domarskap?
– När vi skulle börja döma tillsammans så la vi upp en tioårsplan för att bli bäst i världen. Nu måste vi kunna läsa spelet eftersom det bara blir snabbare och snabbare hela tiden. Vi jobbar alltid med att vara framme och räkna ut vad som kommer att hända innan det händer. Det är alltid målbilden, säger Rickard.
– Vi vill inte bara hänga med i utvecklingen, utan vi vill ju vara bäst i världen. Vi vill leda domarutvecklingen och vi vill vara de som tar med våra kollegor och driver det framåt. Mycket handlar om att vi ligger nära, vi kommunicerar, vi vill komma ut med en god energi. Vi vill inte stå på distans och bara blåsa av. Vi jobbar stenhårt i varje situation, vi bedömer varje situation och är väldigt tydliga. Vi har också fått väldigt bra stäm med spelarna i år som bidrar till den här fantastiska produkten, fyller Thomas i.
Vilken typ av match är roligast att döma?
– Där innebandyns fördelar kommer fram! Tempot, energin och glädjen. Det är det absolut häftigaste. Det kan vara på alla nivåer, det kan vara en knattematch och även en SM-final i Avicii Arena.
Vad tror ni är avgörande för att just ni får utmärkelsen i år?
– Det är väldigt många duktiga kollegor, jag tror att det för vår del är en kombination av hårt arbete och att vi har haft lite tur och att det gått bra, säger Rickard.
Har ni några tips till nya domare eller till de som är intresserade av att börja döma?
– Spela och titta på innebandy! Det är det man lär sig av, lär dig läsa spelet och träna på att förutse vad som kommer att hända, säger Rickard.
– Både jag och Rickard började döma när vi var femton år och det som är så häftigt nu är att min son är femton och har börjat döma. Det är ett bra sätt att tjäna pengar, man växer med feedback och just att hänga ihop med sina domarkollegor. Det är en fantastisk skola att gå. Bara döm och ha roligt, alla domare behövs, säger Thomas.
Publicerad av Frida Stinesen Ekholm